Hvert eneste år giver mange husejere sig i kast med en indædt kamp for at komme af med mos på hus og i have. Der bliver fjernet mos fra græsplænen, fliserne og murværket og taget bliver renset.

Men er det overhovedet nødvendigt at fjerne mosset? Eller er det blot et udtryk for et æstetisk ønske?

Mos er sjældent skadeligt

Denne rapport https://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2003/87-7972-530-9/html/kolofon.htm hos Miljøstyrelsen viser, at vækster så som mos og alger kun sjældent påfører skader på det materiale det vokser på. Med andre ord er det sjældent, at det er nødvendigt at fjerne mos, for at beskytte eksempelvis fliser eller tagsten. Det er altså i høj grad æstetik, som driver have- og husejere i deres kamp for at få fjernet mosset og ikke nødvendigheden af at gøre det for at beskytte murværk og tag.

Sådan fjerner du mos

Beslutter man sig alligevel for at gå i gang med at bekæmpe mosset i sin have eller på sit hus, er der flere hjemmesider, hvor man kan hente gode råd og inspiration. F.eks. på https://fjernmos.dk, hvor man kan finde hjælp til arbejdet med mos i græsplænen, på hustaget samt på fliserne.

Arbejdet med at fjerne mos fra græsplænen er nogenlunde ligeud ad landevejen:

1) Fjern mosset – manuelt eller med hjælpemidler
2) Så nyt græs, hvis der er større bare pletter efter at mosset er fjernet.
3) Giv græsset de bedst mulige vækstbetingelser, ved f.eks. at lukke sollyset ind

Pas på

Skal man fjerne mos fra fliser, murværk eller tag, bør man gå lidt mere forsigtigt til værks. Det er nemlig vigtigt, at man ikke benytter redskaber og rensevæsker, som kan skade overfladen på f.eks. fliser og tagsten. Får man først påført skader på de materialer man renser, giver man blot mosset bedre betingelser for at komme igen. Arbejdet bør derfor foregå så nænsomt som muligt. Og hvis det kan lade sig gøre, er vand og en blød børste det bedste at bruge.

Efter at mosset er fjernet, bør man kigge på, om det er muligt at lukke lys og luft ind, ved eksempelvis at beskære træer eller fjerne havehegn, som skygger og dermed giver mosset gode vækstbetingelser.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *